Tips om zelf een broek te maken.

Vorige week toonde ik mijn eerste zelfgemaakte broek ooit en ik kan je alvast vertellen, er volgen er nog.. Ik kreeg er echt veel complimentjes over via facebook en allerlei andere kanalen. (wat leuk voor complimentenmaand, je kan nog altijd 15 euro kooptegoed bij bol.com winnen!!) Maar ik hoorde ook veel mensen zeggen: “wat knap, ik wou dat ik dit ook kon”. Deze post is om jullie te laten weten dat jullie het ook kunnen! Deze 4 kleine tips gaf ik de mensen die mij aanspraken al en deel ik nu met jullie, ze zorgen er hopelijk voor dat je het zelf ook ziet zitten om te beginnen.

Start!
Een broek leek mij een ware nachtmerrie om zelf te naaien, eerder had ik zelf nog gezegd dat ik dit waarschijnlijk nooit zou durven maken. Soms moet je je gewoon over jouw angst zetten, wat valt er te verliezen? Je moet maar eens kijken naar alles wat ik tot nu toe gemaakt heb. Het is niet zo dat ik al duizenden verschillende naaisels op mijn palmares heb. Gewoon starten is dus de boodschap, eventueel met een goedkoop stofje!

Meten en aanpassen!
Meten is weten: het is o zo cliché maar het is echt waar. Je moet op voorhand goed opmeten wat jouw maten zijn. Ik heb voor jullie zelfs een filmpje gemaakt over hoe je jouw maten juist kan opnemen. Maar met meten alleen ben je niet zo veel, je moet ook jouw patroon, voordat je hem uitknipt, aanpassen. Bij mij verschilt mijn taille bijvoorbeeld 2 maten met mijn billen. Dat zorgt ervoor dat ik echt elk patroon aan moet passen. Het is niet zo moeilijk als je zou denken en binnenkort geef ik jullie een filmpje hoe je dat het makkelijkste kan doen. (mij volgen is dus de boodschap!)

Test test!
Maak jouw patroon eerst met een teststofje. En nu echt niet denken dat dat kei veel werk is he. Je moet gewoon twee lappen knippen en eens aan elkaar naaien, niets afwerken of mooi doen, gewoon even kijken of het patroon overal goed zit. Speld de aanpassingen goed af en maak dezelfde aanpassingen op je patroon. Nu ben je klaar om in de mooie stof te knippen.

Time is no money!
En dan het belangrijkste van allemaal, doe het op het gemak. Zeg niet tegen jezelf vandaag moet dit af of tegen volgende week moet mijn broek klaar zijn, dat geeft alleen maar heel veel stress. Wat je jezelf beter voorneemt is om bijvoorbeeld van 14u tot 17u te naaien. En dan rest je alleen nog maar om kei tevreden te zijn met wat je tot dan gedaan hebt.

Gaan jullie nu ook aan de slag?

0 gedachten over “Tips om zelf een broek te maken.

 1. Omias maaksels schreef:

  Knappe broek : interessante uitleg ! Fijn ! bedankt !
  Ik kan de verschillende puntjes alleen maar onderschrijven.
  Ook voor mij is de wens om een broek voor mezelf te naaien groot ; maar de drempel nog groter.
  Hét probleem is namelijk een patroon vinden dat zo goed mogelijk bij je past.
  Want dan blijven de aanpassingen beheersbaar.
  De meeste patronen zijn voor grote dames ; terwijl ik slechts 160 cm meet.
  EN ik ben een appel ; dat wil zeggen ; ruime taille ; smalle heupen. Het omgekeerde van jouw figuur, dus.

 2. sonja schreef:

  Goed gemaakt en prima uitleg. Misschien een kleine aanvulling op de teststof: probeer hiervoor een stof te vinden die zo dicht mogelijk je uiteindelijk stof benaderd: doe dit zeker als je stof met iets rek gebruikt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.