Checklist trouwzaal

Vandaag doe ik uit de doeken hoe je het belangrijkste punt uit het organiseren van een trouw vlot kan aan pakken, namelijk: een trouwzaal zoeken. En om het jullie echt makkelijk te maken geef ik je een checklist mee om de ideale trouwzaal te vinden.

Geradbraakt sleep ik mij rond het middaguur uit bed. Een trouwfeest is altijd leuk, terug een reden om gek te dansen en lekker te eten en om iets fantastisch te kunnen vieren natuurlijk! Het is altijd wel een beetje gek, zo’n dag vliegt voorbij terwijl er dagen, weken, maanden en bij sommige zelfs jaren voorbereiding aan zijn. Dat het zo plots weer gedaan is, daar verschiet je elke keer weer van. Ah ja, ik mag zeggen elke keer want zelf ben ik getrouwd en ben ik op maar liefst 3 bruiloften ceremoniemeester geweest. Ik durf dus zeggen met enig blozende wangetjes dat ik ondertussen toch al een beetje een expert ben in het organiseren en plannen van trouwen, en ik vind het heerlijk!


Het moeilijkste en één van de belangrijkste dingen aan het organiseren van een trouw, is het zoeken van de trouwzaal. Dit gaat namelijk hand in hand met het bepalen van de trouwdatum. Pas als je die hebt, kan je de rest gaan plannen.

Sommige mensen hebben geluk en stoten vanzelf op de trouwzaal. Het trouwfeest van afgelopen weekend was er zo één. De bruid woont in Gent en zag het gebouw waar ze wou trouwen heel vaak. Toen ze verloofd was ging ze kijken of het kon et voilà, zo geschiedde de ideale zaal. Zelf ben ik gaan googelen simpelweg naar trouwzalen in de buurt. Ik ging ze allemaal één voor één af en diegene die in de smaak vielen gingen we bekijken. Je wilt niet weten hoeveel tijd daar in kroop. Dan ga je bijvoorbeeld langs en weet je soms al na 5 minuten dat het toch niet in jouw budget past. Weg tijd, weer voor niets zo ver gereden.

Ik heb mijn oor eens te luisteren gelegd bij een aantal mensen die nu nog hun trouw aan het plannen zijn en vaak hoor ik hetzelfde verhaal. Wat ze nog niet weten is dat er ondertussen al een website is die dat werk voor jou doet! In plaats van eindeloos te googelen kan je via Salino.be gewoon even je zaaltype, locatie en aantal personen intikken en BAM! een heel scala aan mogelijkheden. En je hoeft niet meer iedereen apart te contacteren. Je kan gewoon elke trouwzaal die je interessant vindt aanklikken en op het einde een vrijblijvende offerte aanvragen voor alle zalen tegelijk.

Natuurlijk is het nog altijd niet makkelijk als je niet goed weet wat je zelf wilt. Daarom raad ik je aan even deze checklist te overlopen voor je echt aan de slag gaat met zoeken.

checklist trouwzaal

  • Wat voor soort feest wil je. Iets heel klassiek, iets modern of misschien echt extravagant?
  • Waar wil je het feest laten doorgaan? Denk hierbij aan provincie of enkele steden, gemeenten, tot hoeveel kilometer je het nog ziet zitten.
  • Wanneer wil je trouwen? Dit gaat nog niet over de exacte datum natuurlijk, maar bijvoorbeeld ergens in de zomer, of graag in februari- maart, of…
  • Hoeveel mensen wil je erbij? Probeer dus al een ruwe schattig te maken van de mensen die je erbij wilt. Dit kan zelfs al als eerste gastenlijst dienen. Dus het is geen verloren werk.
  • Wie van die mensen blijven bij de receptie en wie heeft de eer jullie bij het avondfeest te vervoegen? Een ruwe schatting is hier ook weer voldoende.
  • Als je een kerkdienst laat doorgaan, wil je die in hetzelfde gebouw of mag het ergens anders zijn?
  • Welke activiteiten moeten er nog doorgaan? Dansen, eten, biljarten, toneeltjes,..
  • Wil je geen moeite meer steken in het zoeken van een traiteur en wil je dus dat de zaal het eten ook organiseert? Of vind je dat juist wel leuk om het nog wat persoonlijker te maken?
  • Wat is je budget. Dit mag je zeker niet vergeten. Veel koppels gaan over hun budget omdat ze het niet goed op voorhand bekijken. Zorg dus dat je ook hier bewust mee bezig bent.

Een laatste tip om ook echt binnen budget te blijven is het vergelijken van de kosten per persoon. Dat staat niet bij iedereen zo duidelijk aangegeven. Als je een offerte krijgt voor 250 personen deel het dan ook eens door 250 en vergelijk zo hoeveel het per persoon kost in de verschillende zalen.

Hopelijk helpen deze checklist en deze tips jullie om aan de juiste feestzaal te komen. Want ik weet, het is niet evident en je wil gewoon echt een leuke dag hebben!

Ben je zelf al getrouwd en heb je ervaring die je kan delen? Post het hieronder zo helpen we elkaar wat verder.

Deze post is in samenwerking met Salino.be. De inhoud is geheel mijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.