Het stoffenspektakel -> mijn aanvalsplan

Vrijdag ga ik naar het stoffenspektakel, een grote beurs met héél veel stofjes te koop aan goede prijzen. (Hoewel ik ooit een stofje tegenkwam aan 95 euro/m). Het stoffenspektakel kan je zien als een wedstrijd. Er zijn x aantal stofjes die je wilt hebben, er zijn x aantal obstakels (de andere stofjes) en er zijn de tegenspelers: de andere kopers; al dan niet gewapend met boodschappentroley. Je moet dus zorgen voor een goede voorbereiding en tactiek. In deze post vertel ik jullie hoe ik mij voorbereid op een succesvolle wedstrijd dag.

Processed with VSCOcam with e8 preset

Er zijn twee manieren om je goed voor te bereiden. De eerst is dat je je projectjes vast hebt staan en je opgeschreven hebt hoeveel meter van welke soort stof je nodig hebt. Met dat al dan niet digitale lijstje ga je ten aanval. Het is een goede tactiek en voor veel mensen de beste. Maar ik gebruik liever de tweede, niet voor de hand liggende, tactiek.

De beste manier is volgens mij de tweede manier, ik noem hem… ‘tactiek 2’ (wie zei dat ik origineel was?) Je zorgt dat je een grote selectie aan leuke projectjes hebt en deze ergens opslaat. Het makkelijkste om dat op te slaan is Evernote, daar kan je foto’s en tekst combineren. Bij elke projectje schrijf je hoeveel meter stof je nodig hebt en welke soort.

De volgende stap het stoffenspektakel afschuimen. Ontwijk de dames die, ter afleiding, een extra man achter zich aanslepen en buk op tijd als er iemand langskomt met een patroonpapier- rol. Wanneer je een leuke stof tegenkomt kijk je, is dit iets dat ik voor een project kan gebruiken? Zo ja: koop de stof, zo nee: je werd afgeleid= 1 strafpunt.

Hoewel deze tactiek zeer goed op de eerste lijkt is dit het grote verschil: de kans dat je je doel haalt wordt werd verdubbeld. Als je je namelijk beperkt tot x aantal projectjes, zoals in tactiek 1 het geval is, gebeurt het vaker dat je stofjes tegenkomt die je leuk lijken maar waar je niets mee kan doen. Of je wordt teleurgesteld omdat je net voor het projectje dat je echt zoekt niets vind. Gebruik je echter tactiek 2, dan kan het wel eens gebeuren dat je homerun haalt, je vind vast iets om te doen met die leuke stof. Geen eindeloos turen naar stofjes en twijfelen hoeveel meter je mee zou nemen voor als je er ooit… iets mee gaat doen.

Hebben jullie nog tips om je goed voor te bereiden?

6 gedachten over “Het stoffenspektakel -> mijn aanvalsplan

 1. dediydiva schreef:

  Jazeker! Mijn tip 1: kom zo vroeg mogelijk! Ik ga het liefst om half 10 al richting Stoffenmarkt (buiten…) als die officieel om 10 uur begint. Alle kramen staan er dan al. Want als je ‘s middags komt, is het dringen en moet je lang wachten eer je geholpen wordt!

 2. De PretKat schreef:

  Ik ben eigenlijk geen grote fan van het Stoffenspektakel. Maar als ik ga, probeer ik altijd ongeveer 2 uur voor sluitingstijd te gaan en koop ik meestal fournituren en dan nog vooral de dingen die niet gemakkelijk in stoffenwinkels te vinden zijn (gekleurde elastiek, speciaal garen, hopen naalden, …). Als ik stof koop (lees: goedkope stof) blijkt dit achteraf vaak rommel te zijn waar ik niet vanaf geraak… En dat vind ik een beetje jammer van het geld.

  In ieder geval: dit was een grappige blogpost en ik moest er luidop om lachen :-). Ik kom zeker nog eens terug!

  • creastine schreef:

   Wat een geweldig compliment dat je er luidop mee gelachen hebt! Echt, dat is super leuk om te horen!

   Ik vind de kwaliteit meestal wel goed meevallen. Toch in vergelijking met de prijs zeker. Naaien is sowieso een dure hobby dus dan vind ik het wel fijn om op het stoffenspektakel mijn voorraad te kunnen inslaan.

 3. Delphine schreef:

  hihi, volgens mij moet je vooral heel stressbestendig zijn voor het stoffenspektakel en mijn extra tip is: neem cash geld mee want je geeft zo snel teveel uit 😉 zeker met tactiek 2 gecombineerd met mijn ellenlange inspiratielijst 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.