Mousseline – Test stof

IMG_20160611_183249

Even een foutje de wereld uit helpen:

Een patroon testen, heb ik geleerd, is super belangrijk. Dit heb ik echt met vallen en opstaan (en vooral veel tornen) moeten ontdekken. Ondertussen heb ik zelfs leren genieten van het proces om een teststofje te gebruiken en alles naar maat aan te passen. Geen gepruts meer om mijn mooie stof te behouden, geen gevloek meer als ik die dure stof beschadigd heb én vooral kledij die direct goed zit! Het mooiste voorbeeldje vind ik zelf mijn eerste broek. Die zat direct perfect, echt waar, ik ben niet zo opschepperig normaal maar mijn kont zag er echt goed in uit 😉

Het nadeel van testen? Dat is voor mij niet de tijd die er in kruipt, want zoals ik al zei, ik geniet er ondertussen echt van, maar de stof die het vreet… dat vind ik wat jammer. Voor het testen van mijn broek gebruikte ik wat lelijke stof. Maar je hebt niet eeuwig slechte stof of oude lakens op voorraad he. (Als dat wel zo is moet eens grondig bezinnen over jouw koop-voorwaarden)

IMG_20160611_140251

Nu had ik ergens gehoord dat ze vroeger (misschien nog altijd) mousseline gebruikte om patronen op te testen. Nadat ik ontdekt had hoe je dat moet schrijven en dat het ook wel een soort saus/puree-gedoe is leerde ik dat het een zachte, fijn geweven stof is die gemaakt is van katoen, wol of zijde.

En nu dus het foutje dat ik even wil ophelderen: Sommige mensen noemen het testkledingstuk verkeerdelijk de ‘mousseline’ of op zijn engels ‘muslin’. Dat is fout omdat het wel degelijk een soort stof is. Maar niemand die je scheef gaat bekijken als je gewoon een goedkoop katoenen stofje haalt en het mousseline noemt. Zeker aangezien ik na een lange zoektocht naar mousseline op het stoffenspektakel niets vond. Online vond ik ook maar 1 winkel die het aanbiedt, onlinestoffen.nl (ali-express niet meegerekend) aan €7,95/m (240cm breed).

Wat heb ik dan maar gedaan? Ik ben naar een winkeltje gegaan in de lokale turkse straat. De sleepstraat in Gent. Voor 3 euro per meter een simpel katoenen stofje en ik ben vertrokken. Hoe de aanpassingen verder gaan kan je volgen in mijn serie: Een zomerjas voor mannen.

Hadden jullie ook al die fout gemaakt? Testen jullie je patroon soms op voorhand uit?

 

Bewaren

0 gedachten over “Mousseline – Test stof

  1. sewing à la carte schreef:

    Geweldige uitleg. Ik maak niet altijd een testversie en dat komt mij wel eens duur te staan. Meestal haal ik ongebleekt katoen bij IKEA. Het kost in Nederland 2 euro en ik kan er makkelijk opschrijven en aantekenen waar ik iets wil wijzigen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.