Chocolade- karamel- cheesecake

Een paar weken geleden ben ik speciaal naar Hasselt gereden (2u op de trein) voor het boekenfestijn. Gelukkig kon ik bij een goede vriendin slapen zodat ik geen twee keer op dezelfde dag, op en neer moest. (hoewel ik dat nog zou doen). Mijn ritueel bij het boekenfestijn is om een mandje te nemen. En ALLES te verzamelen dat maar een beetje interessant lijkt. Aan het einde van mijn urenlange zoektocht, ga ik dan even aan de kant zitten. Dan neem ik mijn tijd om alles op de vuile vloer uit te zoeken (waarvoor ik natuurlijk speciale kleren aan heb die vuil mogen worden). Als ik alles heb uitgezocht, bereken ik op hoeveel het komt en aan de hand daarvan, kijk ik of er nog bij kan of weg moet.

Nu ik samen ben met de liefste jongen van de wereld, kan het ook niet anders dan dat ik iets voor hem mee neem. Mijn idee was om al iets mee te nemen voor kerst. Het werd een leuk boek over wiskunde (met leuk bedoel ik: leuk voor hem.. ik heb er niet veel aan :s). Nu moet je rekenen (rekenen.. snap je hem?.. wiskunde.. rekenen.. nuja :s) dat het september was :s geen slim plan dus. Wanneer ik thuis kwam gaf ik het al meteen…. Ik kon het gewoon niet laten. Gelukkig was dat niet het enige dat ik gekocht had. Verder had ik nog een heel mooi kookboek gekocht met allemaal cheesecakes. Dat vind hij heel lekker en als ik af en toe iets kook blijf ik eigenlijk het cadeautje opnieuw en opnieuw geven.

Vorige zondag wouden we er dan eens samen iets uit koken. Ik koos het lekkerste dat er in stond (hoewel de rest ook zeer lekker klinkt). Chocolade- karamel- cheesecake. Heerlijk toch? Het gerecht is redelijk goed uitgelegd hoewel het wel even nadenken is voor alle ingrediënten. Daarom heb ik bij de ingrediënten ook enkele persoonlijke notities gezet zodat je het snel kan vinden.

Oke, de foto en het eindresultaat is niet esthetisch.. maar wel HEEL LEKKER!!

Chocolade- karamel- cheesecake

Tips:

  • maak het de dag op voorhand want het moet 8uur in de frigo
  • reken erop dat je het in verschillende stappen moet maken omdat het twee keer moet afkoelen

De benodigdheden

  • 170 gram digestive- koekjes (of naturel sprits, heb ik in de carrefour gevonden)
  •  170 gram boter (gesmolten)
  • 90 ml gecondenseerde melk (vind je bij de koffie afdeling, het wordt soms ook gevaporeerde melk genoemd)
  • 380 gram zachte karamel (zelf hebben we caramelsaus voor bij ijs geprobeerd maar die is iets TE vloeiend.Dus misschien toch iets vaster zoeken, hoewel het toch zeer goed ging)
  • 200 gram pecannoten
  • 500 gram roomkaas
  • 120 gram suiker
  • 2 eieren
  • 1 tl vanille- essence (vanillesuiker dus)
  • 150 chocoladestukjes gesmolten

 

De bereidingswijze:

  • Verwarm de oven voor op 180°
  • Bodem:
    • meng de koekkruimels met de boter en druk het mengsel in een springvorm
    • bak hem 8 minuten, haal uit de oven en laat afkoelen
  • Vulling:
    • breng de melk en karamel op laag vuur aan de kook in een pan met dikke bodem en laat koken tot de karamel gesmolten is
    • roer regelmatig
    • schenk over de bodem
    • verspreid de pecannoten over de karamellaag en laat afkoelen
    • klop de roomkaas met een mixer op de hoogste stand licht en luchtig
    • voeg geleidelijk de suiker toe en roer goed door
    • voeg een voor een de eieren toe en klop goed na elke toevoeging
    • roer de vanisse en gesmolten chocolade erdoor tot een glad mengsel ontstaat
    • schenk dit over de pecannoten
    • bak de taart 30 min
    • haal uit de oven en snijd met een mes langs de randen
    • laat afkoelen tot kamertemperatuur
    • dek af en zet 8 uur in de koelkast

Als je wil meegenieten van het koken zonder het zelf te maken.. kijk dan maar naar de foto’s:

De bodem
Pecannoten
Zo moeten ze er uit zien
Eerste laag
Bovenste laag en klaar

Geniet van jullie kook- uitspattingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *