Is honing suikervrij?

Iemand die het precies weet? Ik vroeg het aan mijn goede vriendin en diëtiste, van de super interessante blog ‘Seizoen‘. Zij wist wel raad, en dus schreef ze er een gastblog over. (enzo verkreeg ze ook mijn eeuwige dankbaarheid)

 

Honing
Vorige week kwam honing nog eens ter sprake. Ik zat in Gent genietend van het gezelschap aan een tas thee te nippen. “Ik gebruik geen suiker meer” vertelde een vriend me vol trots. Dat hij bewuster etiketten is beginnen lezen en zelfs geen bokaal spaghettisaus kon vinden zonder suiker maakte me duidelijk dat hij echt ijvert naar een zo suikervrij mogelijk voedingspatroon. Om eten te zoeten gebruikt hij nu honing.
Als ik ergens op bezoek ga dwaalt het gesprek al snel af naar het thema voeding. Christine had mijn honing- verhaaltje al een paar keer aangehoord en zo kwam ze ermee op de proppen er eens een gastblog over te schrijven.
Want is honing wel suikervrij? Helaas vaak niet, de meeste honing bestaat voor een groot deel uit suiker, niet de natuurlijke suikers die de bijen uit de nectar wisten te halen. Nee, toegevoegde glucosestroop zónder dat het verplicht op het etiket hoeft te worden vermeld. Hoe dat zomaar kan en mag lees je hier

EG – NIET EG
EG?! EG staat voor Europese Gemeenschap. Honing die is samengesteld uit honing die gewonnen is in EG-landen moet aan een relatief strenge wetgeving voldoen.
Dit betekent dus anderzijds dat alle honing die niet binnen de EG werd gewonnen niet aan deze Europese wetgeving hoeven te voldoen.
Zo hebben sommige niet- EG landen een soepelere wetgeving die het minder nauw nemen met antibiotica in honing of zelfs wat precies honing mag heten. Neem bijvoorbeeld Argentinië, daar is het volledig legaal om suikerstroop ‘honing’ te noemen, er hoeft geen gram honing in te zitten!Van zodra een fabrikant zijn honing met geïmporteerde honing mengt, dient hij zijn honing te verkopen onder de naam “gemengde EG en niet- EG honing”. Hierdoor verlies je je garantie dat je een volwaardig product hebt, en tegelijkertijd weet je niks over de mate waarin deze soorten zich verhouden. Dit staat op bijna elk potje honing dat je in de supermarkt vindt, soms is het even zoeken of staat het zelfs op de dop op een apart etiketje.

Ik nam de proef op de som en ging eens neuzen bij de grotere supermarkten die zich over Vlaanderen verspreidden:

 Melk en Honing
Honing is voedzaam, naast koolhydraten is honing een bron van mineralen, vitaminen en enzymen. De laatste 2 gaan grotendeels kapot boven 70°C waardoor de heilzame werking verloren gaat. Zonde! Laat je hete thee /melk afkoelen tot je hem drinken kan en voeg dan pas de honing toe. Zo geniet je van het allerbeste uit je honing!

 

Soms draagt honing de vermelding “koudgeslingerde honing”. Vooral grote honing verwerkers uit niet-EG landen verhitten de honing tot 70°C en zeven de honing vervolgens door een fijne filter om de gesmolten was uit de honing te zeven. Zo wordt niet alleen sneller gewerkt maar kristalliseert de honing vervolgens ook niet meer of langzamer. Win voor de producent, verlies voor de consument. In EG-landen mag de honing uitsluitend koudgeslingerd (max. 45°C worden).

  

100% Honing
Ben je op zoek naar honing die werkelijk voor 100% kan vertrouwen, dan kan je het best op zoek gaan naar een imker in je buurt, hiervoor zou ik eens advies vragen bij de Koninklijke Vlaamse Imkerbond, die helpen je vast op weg! Klik hier
Video
Over honing heeft keuringsdienst van waarde een glashelder filmpje gemaakt met o.a. de zin of onzin van ‘biologische’ honing en microplastic in honing, dat kan je hier bekijken. Of klik op de foto.
https://www.youtube.com/watch?v=tivJBsPfBAw
 

 

Een ouder filmpje gaat dieper in over onder andere de term ‘koud geslingerd’, ‘gemengde EG en niet-EG honing’, superinteressant wat mij betreft! Klik hier

 

———————
Meer weten over gezond eten of lekkere recepten aan het zoeken? Klik hier en ga zo nog eens naar haar site.

0 gedachten over “Is honing suikervrij?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.