Collins Suzanne: The hunger games

Het is nu al een tijdje geleden dat ik jarig was. Dat is altijd een heerlijke tijd, lekker veel cadeautjes krijgen en heerlijk verwend worden. Gelukkig komt kerst er bijna aan, cadeautjestijd! Maar ik geniet ook heel veel van het geven hoor 🙂 .

Mijn lieve vriend kocht mij ‘The hunger games’. Al een aantal weken probeerde ik het van mijn zus te lenen, dat lukte niet omdat ze het aan iemand anders beloofd had. Stilzwijgend lette hij op en maakte een mentale aantekening. Heerlijk toch als ze dat doen?!

Als echt boekenliefhebster was ik in de wolken. Nu nog het boek lezen.. Je kan natuurlijk altijd voor verrassingen komen te staan.

Het eerste dat ik jullie wil vertellen konden jullie zelf al raden door de foto. Het eerste boek was ZO goed dat ik direct de andere twee ben gaan kopen. Ik heb alles op 1 week tijd gelezen en genoten. Niet vergeten dat ik zo’n uitzonderlijke snel- lezer ben, het kan dus wel iets langer duren. (ahueum)

Ik zou graag heel veel vertellen aan jullie maar aan de andere kant wil ik ook niet te veel verklappen. Bij het beschrijven van het boek zal ik mij dus zoveel mogelijk beperken tot “wat je toch al te weten komt door het lezen van de achterkant”. Maar zelfs dan blijft het moeilijk. Als je namelijk de achterkant leest van het tweede of derde boek, weet je natuurlijk wat de uitkomst van het vorig boek is. (sterft ze, leeft ze, gaat er iemand anders dood enz…) Daarom beschrijf ik vooral uit het 1e boek en laat ik de rest, qua inhoud, ongemoeid. Natuurlijk geef ik wel mijn ongezouten mening over alle drie de boeken.

‘The hunger games’. Het eerste boek van Suzanne collins dat ik gelezen heb, ze heeft er meerdere geschreven en schreef ook scenario’s voor films. Dit boek gaat over Katniss Everdeen een meisje dat in District 12 woont.

Het speelt zich af in de toekomst, na de rampen en oorlogen. De wereld is nu gekalmeerd en een nieuw land met verschillende districten heeft zich gevormd, Panem. Alle districten staan onder bevel van ‘het Capitool’. Een stad waar iedereen raar gekleed is, genoeg te eten heeft en kan genieten van alle vrijheid die ze zich maar kunnen wensen. De districten die moeten gehoorzamen zijn lang geleden in opstand gekomen maar hebben het moeten bekopen met het totale verlies van een district, district 13.

Om de districten er aan te herinneren dat ze niet op kunnen tegen de macht van het Capitool, worden er door het Capitool elk jaar ‘hongerspelen’ georganiseerd. Elk district moet alle namen van de jongens en meisjes tussen de 12 en de 18 jaar opschrijven en in een kom doen. Een afgevaardigde komt in elk district de naam trekken van 1 jongen en 1 meisje. Ze zullen elk voor zich het moeten opnemen tegen alle anderen jongens en meisjes van de andere districten. In een arena, vol camera’s, vol wapens, waar je enkel kan overleven als je andere dood.

Katniss haar naam wordt niet getrokken. Maar wat een schok ervaart ze als ze hoort dat de naam van haar jongere zusje getrokken wordt. Als de schok gedaald is roept ze luid om de plaats van haar zus in te nemen. De afgevaardigde van het capitool is blij. Het is leuk als er een vrijwilliger is. In district 12 komt dit zelden voor. Er zijn echter district waar iedereen dolgraag mee wil doen aan de spelen. Ze trainen er hun hele leven voor – hoewel het technisch gezien verboden is – en worden ‘de professionals’ genoemd.

Wat voor een kans heeft Katniss? Zal ze samenwerken met andere deelnemers, misschien met die van haar eigen district, Peeta Mellark? Wil ze het alleen oplossen? Dat alles en het vervolg in de twee laatste boeken, moeten jullie zelf maar lezen.

Het eerste boek was echt heel spannend, en goed geschreven. Zo spannend dat ik dus direct naar de winkel liep voor het vervolg. De film ben ik een tijdje later ook gaan kijken samen met mijn vriend die niets over het boek wist. Voor hem was het een echte tegenvaller omdat er zoveel onduidelijk is. Doordat ik het boek gelezen had kon ik veel extra vertellen, maar anders bleef er toch veel vaag. Zelf vond ik het boek 10 keer beter. De film bleef echter wel getrouw aan het boek maar toch was het geen meerwaarde. Natuurlijk ga ik puur uit nieuwsgierigheid de volgende films ook kijken 🙂 maar toch….

‘Vlammen’ is het tweede boek in de reeks. Dit boek is tevens steengoed hoewel het meer een open einde heeft. Het eerste boek kan je echt afzonderlijk lezen. Dit verhaal eindigt veel minder en is niet volledig zonder het derde boek. Racen naar de winkel dus 🙂

‘Spotgaai’ het derde en laatste boek is echter een teleurstelling. Na twee zo’n goede boeken was dit echt een niveau lager. Het verhaal eindigde niet spectaculair (zoals je van harry potter of twilight wel mag verwachten). Het is zelfs zo erg dat ik het einde niet meer helemaal voor ogen kan halen. Het is nu een twee maand geleden en ik kan alles van de eerste twee boeken klakkeloos navertellen, maar het einde van dit boek ben ik bijna vergeten. Zo kan ik gelukkig ook niets verklappen he.

De boeken zijn al bij al een aanrader, zeker de eerste twee, maar verwacht geen spectaculair einde.

Zijn jullie akkoord of hebben jullie een heel ander beeld van de boeken?
Laat maar weten! ik hou van reacties!

0 gedachten over “Collins Suzanne: The hunger games

 1. Dr. Arb schreef:

  Ik vond juist het laatste deel het beste van de serie juist omdat het einde mijn inziens juist NIET is wat je zou verwachten. Ik erger mij steevast aan die zeemzoeterige eindes waarbij alle eindjes netjes aan mekaar geknoopt zijn en waar iedereen blij en tevreden is. Ik vond de plot twists in het laatste deel veel leuker om te lezen eigenlijk.

  In mijn ogen was deel 1 wel semi-spannend, maar ik vond het iets te lineair en voorspelbaar en deel 2 vond ik meer van hetzelfde als deel 1 :p

  Ik ben ook naar de film gaan kijken met een vriend die het boek niet gelezen heeft en dan is dat inderdaad een ferme tegenvaller.

  Nog tot slot een vraag: wat vond jij van het hoofdpersonage? Ik heb mij op geen enkel moment kunnen herkennen in haar gedachtegang of haar beslissingen (iets wat je wel goed ziet in de film vind ik) en voor mij had ze dit tot op het einde. Ik kan maar niet beslissen of dat nu positief of negatief heeft bijgedragen aan mijn ervaring.

  Overigens, als je dit goed vond dan kan ik je met veel plezier de Divergent trilogie aanraden van Veronica Roth. Die vond ik stukken beter =)

  http://www.bol.com/nl/p/inwijding/1001004011806669/

 2. christine schreef:

  Ik moet toegeven toen ik het boek las had ik bepaalde vooroordelen. Namelijk dat het een fantastisch indrukwekkend en af einde zou zijn. Misschien heeft dat ervoor gezorgd dat ik anders niet tevreden was. Maar bij sommige boeken vind ik het gewoon passen om zo een einde te hebben. Bij dit genre vooral. Onlangs las ik een boek over een vrouw met borstkanker en dan zou het niet passen om een mega indrukwekkend en af einde te hebben.

  Soms kon ik mij wel inleven in Katniss. Hoewel ze soms beslissingen nam waarvan ik ze wel dom vond. Maar over het algemeen lukte het inleven wel. Ik moet wel zeggen, het laatste boek.. daarin vond ik haar manier van doen wel realistisch maar toch ook een beetje ergerlijk 🙂

  En het boek dat je mij aanraad ga ik zeker eens lezen. Lijkt mij goed! Misschien koop ik het binnenkort eens!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.