De reis – Danielle Steel


Danielle Steel.. Iedereen zal haar wel kennen denk ik. Maar tot voor ik dit boek kocht had ik niet eens door dat ik haar kende. Het boek leek mij niet zo heel interessant, ik denk zelf dat ik niet eens de achterkant gelezen heb. Toch heb ik het gekocht omdat ergens in de verte, de naam van de auteur mij bekend voorkwam. En sinds ik dat boek ook effectief in mijn bezit had, hoorde ik haar naam overal opduiken. Mensen verteleden dat ze haar een goede of slechte schrijfster vonden, in films werden er gerefereerd naar haar boeken en zelfs enkele boeken van haar zijn verfilmd. Dus ik besloot heb boek mee te nemen naar Griekenland om het daar gezellig te lezen als ik mij even zou vervelen.

Dit boek heb ik net zoals ‘waar is Amy?’ gekocht op de uitverkoop van de bibliotheek. Het zag er wat versleten uit, maar de staat van het boek zou ik toch als ‘goed genoeg’ bestempelen. En weliswaar, elk goedkoop boek vindt ik goed genoeg 😉

Het probleem met de versletenheid van het boek kwam echter wel naar boven drijven wanneer ik het las. Lekker lui aan het zwembad, boek in de lucht, de zon blokerend opdat ik nog kon lezen, begon ik er vol goede moed aan. Er kwam een blaadje hier los, een blaadje daar en voor ik het goed en wel doorhad zat ik met een boek waarvan de eerste 102 pagina’s los zaten. Dat is vooral heel onhandig aan het zwembad. Het maakt namelijk dat je twee handen nodig hebt om het boek vast te houden, en dan bruin je veel minder goed! Toch wou ik het boek verder lezen en ik kon mij er zelf van overtuigen dat bruinen toch niet zo belangrijk was. Dat heeft echter niet zo lang geduurd en ik las de rest dan maar ’s avonds, als de zon weg was.

‘De Reis’ gaat over een vrouw, Maddy, die mishandeld werd door haar vorige partner en het nu helemaal getroffen heeft met een nieuwe man. Hij zorgt dat ze alles heeft wat haar hart begeert, zolang het in zijn plannen past. Zo past het bijvoorbeeld niet voor hem dat ze vrienden heeft, of denkt dat ze zelf goed is in haar nieuwe job. Maddy is namelijk voor hem gaan werken, hij heeft een groot mediabedrijf, en zij is een succesvol nieuwsanker. Langzaam maar zeker komt ze echter tot het besef dat ze eigenlijk zelf ook iets waard is en het niet alleen door hem is dat ze succes heeft.

Op deze manier ontstaan er allerlei spanningen, want Jack wil volledige controle behouden. Als hij merkt dat die ontglipt wordt hij nog meer mentaal ‘obusive’ dan hij al was. Tot er een hele grote druppel valt, die Maddy haar spreekwoordelijke emmer laat overlopen. Die druppel laat ik jullie zelf ontdekken, het is namelijk een van de enige echt spannende momenten.

Heel het verhaal ben ik mij steeds aan het afvragen of er nu iets gaat gebeuren. ‘Zal Jack eindelijk doorslaan’, ‘Gaat Maddy eindelijk weg’.. En zo veel meer. Het is namelijk een echt lange reis zoals de titel wel verklapt. Op sommige momenten vindt ik dan ook dat Maddy snel eens een keuze moet maken. Maar dat is vaak gewoon omdat ik bang ben dat Jack over zal stappen naar echt fysieke mishandeling.

De aarzelingen die Maddy doorstaat kunnen er dus voor zorgen dat het boek wat langdradig zou worden. Je moet echter proberen van de situatie voor je te halen, alsof hij echt zou zijn. Dat is de traagheid waarmee Maddy op gang komt eigenlijk zeer normaal. Ik denk dat vele vrouwen zo snel niet gaan, of het eindpunt nooit bereiken.

Het boek vindt ik dus zeer realistisch geschreven, maar ik mis toch hier en daar wat extra spanning of een fijne gebeurtenis. Toch blijft het een aanrader. Je kan namelijk goed met het hoofdpersonage meeleven. En een mooiere cover zou natuurlijk ook niet misstaan. Wat heeft een vreemde schelp nu met het verhaal te maken, dat vraag ik mij echt af!

0 gedachten over “De reis – Danielle Steel

  1. Febe schreef:

    'dan bruin je veel minder goed…' Christine toch! 🙂
    Hier staan wel wat schrijffouten in die te wijten zijn aan concentratie denk ik… en alom gekende dt-fouten.
    Dit genre van boek trekt me niet aan.
    Wist ik al vanaf het moment dat Danielle vooral aangeraden werd door vrouwelijke lezers… hehe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.