Evermore – Alyson Noël

Een aantal jaren geleden ben ik via Schiphol naar Tunesië gegaan. Terwijl we wachten op ons vliegtuig en wat ronddoolden in de winkeltjes kocht ik een boek. Dit jaar ging ik weer via Schiphol, naar Griekenland deze keer. Het leek mij leuk om terug een boek te kopen en er dan maar meteen een traditie van te maken. Niemand kan toch te veel boeken hebben me dunkt..


In de winkel had ik twee boeken naar mijn zin gezien, een totaly chiklit en deze. Omdat ik al een meisjesboek mee had, koos ik toch maar voor deze. Op de achterflap worden verschillende verwijzingen gemaakt naar Twilight. Er wordt geschreven dat als je van Twilight houdt, je ook van dit boek zou houden. Dat heeft mij totaal niet overtuigd, het zorgde er eerder voor dat ik wat twijfelachtig aan het boek begon. Sinds Twilight komen er zoveel boeken over vampieren uit, die echt op niets trekken. Trouwens zeg nu zelf, hoeveel boeken van de mysterieuze soort kunnen tippen aan de Twilight saga. Niet veel, als je zwijgt over Harry Potter natuurlijk. Die boeken zijn namelijk ook ADEMBENEMEND. Ja je ziet het juist, ze zijn zo goed dat ik zelf de nood voel om lelijke hoofdletters te gebruiken. En onthoudt: ik heb het over de boeken, de films vind ik niet zo overtuigend.

Maar nu terug naar Evermore. Het is in dezelfde mysterieuze stijl weliswaar, maar je leest iets helemaal anders. Er zit natuurlijk een liefdesverhaal in, wat je eigenlijk van bijna alle boeken kan zeggen. Verder is het een enorm origineel boek. Ever is een meisje met een verdrietig verleden. Haar gezin is in een auto-ongeluk overleden. Dat klinkt natuurlijk volkomen normaal maar sindsdien hoort ze wat mensen denken. Toen ik dat eerst las leek mij dat eigenlijk heerlijk. Ever heeft het er toch niet zo gemakkelijk mee. Stel je namelijk voor dat je elke dag continu in een familiefeest zit waar alle luidruchtige tantes schel lachen, alle nonkels steeds brommende opmerkingen maken en discussiëren over auto’s en er nog een bende kleine neven en nichten rondrennen. Dat kan heel lawaaierig zijn, zo is het ook in Ever haar hoofd. Steeds een chaos van allerlei gedachten en bedenkingen. Niet alleen dat, alle verassingen in het leven zijn ook weg, want je weet alles al voor iemand iets zegt.

Dit gaat zo verder tot ze Damen ontmoet. De jongen waar ik het al over had. Bij hem hoort ze niets, hij zorgt voor die welkome rust in haar hoofd. Maar ook voor onverwachtse vlinders in de buik. Jammer genoeg is er nog iemand anders die roet in het eten strooit. Drina. Zij wil Damen voor zich alleen. Ze is even vreemd als Damen maar is eerder kil dan warm. Waarom ze zo tegen Ever is, blijf wel nog even een mysterie. Gewone jaloezie kan haar houding namelijk niet verklaren. Verder zijn er in dit verhaal heel veel geheimen en mysteries die ik absoluut niet wil verklappen. De rest zul je dus allemaal zelf moeten lezen. Echt een aanrader.

Ik heb wel nog een kritische bemerking, dat moet toch ook nog kunnen. Als een boek perfect is, zal ik het ook wel zeggen, maar we moeten eerlijk blijven. Ik vind Ever soms een ongelofelijke koppige trien. Zo erg dat ik af en toe de kriebels van krijg. Elise, de vriendin die mee naar Griekenland was, heeft het daar ook gelezen en vond haar eerder realistisch. Zo zie je maar hoe smaken kunnen verschillen en hoe je boeken anders kunt interpreteren.

Mijn voorstel is dus dat jullie het allemaal zelf lezen en kiezen of jullie tegen haar koppigheid kunnen of niet. Maar laat mij ook duidelijk zijn, ik zal zeker het vervolg gaan kopen (wanneer ik eindelijk geld heb).

Nog één iets positief om mee af te sluiten. Ik vind de titel bijzonder passend voor het boek, iets wat ik de laatste tijd niet meer zo veel tegen kom. Gelukkig denken sommige schrijvers toch nog verder dan het verhaal zelf. Een staande ovatie dus voor Alyson Noël!

0 gedachten over “Evermore – Alyson Noël

 1. Febe Allyn schreef:

  Mooie recensie. Ik ben benieuwd geworden. Wanneer ik het boek ergens zie liggen zal ik het meepakken!
  Damen.. niet zo'n originele naam. Typisch voor zo'n soort genres.
  Ever is echter wel een mooie naam 🙂

  Groetjes,
  Febe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.