Morgenrood – Stephenie Meyer


De eerste keer dat ik over de Twilight saga hoorde, besloot ik dat het nu eens een boek was dat ik nooit zou willen lezen. Een verhaal over vampiers en weerwolven leek mij gewoon absurd. Nu zou ik mij niet meer kunnen voorstellen hoe mijn leven zou zijn zonder die boeken.

Niet dat ze iets over mijn wereldvisie hebben verandert, maar ze zijn gewoon zeer mooi. En als ik er nu even over nadenk, hebben ze mijn visie over boeken toch wat aangepast. Ik ben nu niet meer bang om toch alles eens te proberen.

Het eerste boek heb ik gelezen nadat ook de eerste film uit kwam. Mijn zus, Brigitte, had die thuis liggen en wou die graag samen met mij kijken. Iedereen die mij kent, weet dat ik het niet zo erg vind om eens een filmpje te zien, dus ik keek mee. Het bleef daar ook niet bij. In die week heb ik de film zeker drie keer gezien en ik zou hem nog steeds graag kopen om te blijven kijken. Aangezien ik er maar niet genoeg van kon krijgen besloot ik de boeken te gaan lezen. Laten we zeggen: ik was verkocht.

In het begin dacht dat het boek minder goed zou zijn, maar ik heb mij lelijk vergist. Na de eerste drie boeken heel snel uit gelezen te hebben kon ik niet wachten tot dat de volgende uit kwam.

Nu lijkt het mij toch dat ik even moet uitleggen waarom ik deze boeken zo goed vind. Twilight gaat over een meisje, Bella, die hopeloos verliefd wordt op de verkeerde vent. En nu blijkt net dat ik een hopeloze romanticus ben. Na wat heen en weer geklets blijkt dat die liefde wederzijds is. Maar het probleem is dat Edward haar het liefst van al ook nog eens zou opeten (of eerder opdrinken). Haar bloed is zeer aantrekkelijk voor deze vampier. Gelukkig voor Bella is dit een ‘vegetarische’ vampier die alleen dierenbloed drinkt omdat hij tegen het doden van mensen is. Edward is niet alleen gefasineerd door Bella omdat hij zo verliefd wordt op haar, maar ook omdat zij bestand is tegen zijn speciale vampierengave. Zij is de enige waarvan hij de gedachten niet kan lezen.

Dit boek zit ondanks het bebloede beeld dat je van deze beschrijving zou kunnen krijgen vol met ridderlijkheid. Het is als het ware een sprookje met enkele duistere kanten. En zoals elke goede roman betaamt is er ook een andere man in beeld. Hoewel Bella halsoverkop is op Edward komt ze ook Jake tegen. Tussen Jake en Bella ontstaat een hevige vriendschapsband. Zo hevig dat Bella begint te denken dat ze misschien wel wat meer voor hem voelt.

Deze boeken zitten ook vol met slechteriken die Bella en Edward het geluk niet gunnen. En hoewel al dit zeer cliché kan lijken, garandeer ik jullie dat het dit zeker niet is.

Wat ik tot nu toe al verteld heb is meer een heel beknopte samenvatting van de eerste boeken. En met heel beknopt bedoel ik ook héél beknopt. Het vierde boek is de grand finale van het hele verhaal. Hier gebeurt waar we allemaal op wachten, we komen namelijk te weten of Bella al dan niet een vampier wordt en ze nog voor eeuwig samen zullen leven, of juist niet. Er staat in dit boek ook een heel stuk beschreven vanuit Jakob zijn oogpunt. Toen ik dat ineens zag staan leek mij dit een teleurstelling, maar ik kan jullie verzekeren dat ook dit niet alleen interessant is, maar ook zeer goed beschreven is. Voor diegene die het boek nog moeten lezen ga ik nu stoppen en nog niet te veel verklappen over dit morgenrood. Maar ik wil jullie al warm maken voor spannende momenten waarin Bella haar leven weer op het spel staat. Ook liefdesdilemma’s en hartverscheurende keuze’s zijn weer van de partij.

De mensen die nu van plan zijn om het te gaan kopen, zeker doen. Toch wil ik nog een kritische noot toevoegen. Er zijn momenten in het boek dat je denkt, komaan hebben ze dit nu nog niet zelf kunnen uitdokteren. Het lijkt soms wel alsof de karakters een beetje traag zijn van begrip. Af en toe zat ik dus met wat frustratie dat ze het niet zo goed vooruit ging. Dit kan je natuurlijk ook weer positief zien, ik ging namelijk ook zo op in het boek dat ik niet anders wou dan vooruit. Ik kon er geen pauze op zetten en wou het boek niet aan de kant leggen.

Een tweede opmerking is dat je tegen het einde van het boek ook merkt dat er ruimte is gelaten om een 5e boek te schrijven. Hoewel ik uit de grond van mijn hart hoop dat ze dit zal doen, hoor ik van alle kanten dat het waarschijnlijk niet zo zal zijn. Als Stephenie Meyer niet van plan is nog een boek te schrijven zou ik het zeer jammer vinden als we met deze opening achterblijven.

Dus allemaal ‘fingers crossed and hope for the best’. Het enige wat we ondertussen kunnen doen, is zoveel mogelijk goede boeken lezen om de tijd te doden tot ze toch nog een boek uitbrengt.

0 gedachten over “Morgenrood – Stephenie Meyer

  1. christine schreef:

    Dat zal ik zeker eens doen. Ik heb het boek 'het korte tweede leven van bree tanner' ook gelezen. Daar zal ik ook eens iets over schrijven. Mr zodra ik geld heb is dit een hele goede tip 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.