Veilig rijden in de sneeuw

Mijn plan was om eindelijk te vertellen waarom ik in mijn nette kleren hout stond te zagen in de Brico. Maar omdat het weer deze tijd van het jaar is wil ik eerst eens tijd besteden aan iets praktisch. Veilig in de sneeuw rijden voor dummies.

Elke winter, als de sneeuw en de ijzel in zicht zijn sta ik bij mijn ouders met de vraag: hoe moet ik veilig rijden als het glad is, en wat moet ik doen als ik slip. Geloof mij, elk jaar ben ik vergeten of ik nu juist in een hoge of in een lage versnelling moet rijden. Daarom even deze opfrissing voor jullie, maar zelf kan ik nu ook volgend jaar eens terugbladeren in mijn eigen blog om het te weten te komen. (anders gaan mijn ouders het om den duur ook wel vreemd vinden šŸ™‚ )

Enkele tips op een rijtje:

  • In een hogere versnelling rijden:

Dit is een tip van mijn vader (een garagist en autokoers- rijder in het verleden). Je moet zo snel mogelijk naar een hogere versnelling gaan. Vraag mij niet waarom, maar het zou zou zijn..

  • Bij slippen niet snel tegentrekken:

Als je dan toch begint te slippen (wat ik al eens voorhad op een rond punt), moet je niet snel tegensturen. Rustig blijven en opĀ  het gemak terug de juiste richting uitsturen. Als je snel aan je stuur trekt, raak je de controle kwijt. Raak je dan toch de controle kwijt, los dan eerst rustig het gaspedaal. Hard remmen heeft weinig zin. Ga daarna terug rustig remmen.

  • Voldoende remafstand houden:

Veel uitleg is hier niet bij nodig. Maar het remmen duurt gewoon langer. Bij de vorige sneeuw moest ik door het slechte zicht hard remmen voor een rood licht. Te hard want ik schoof een stuk naar voor met mijn auto. Dat was zeer eng, gelukkig stond er geen auto voor mij!

  • Winterbanden:

Ik heb er zelf geen, maar naar het schijnt heeft het een betere grip en ik geloof dat wel. Alleen nog een beetje sparen hiervoor.

  • Ben je met de fiets?:

Dan raad ik je aan geen rokje aan te doen want je valt gegarandeerd (vorige winter ben ik 3 keer gevallen). Verder zijn de fietspaden slecht gestrooid. Zorg er dus voor dat je goed verlicht bent en rij misschien op de rijbaan. Wat ik ook deed als dat niet mogelijk was en ik dus echt door dikke sneeuw moest fietsen, was voor de bocht lekker uitbollen. Dan stond ik stil voor ik moest remmen en deed ik de bocht te voet. Daarna klom ik er weer op tot de volgende bocht.

Ziezo, ik wens jullie een veilig vervoer toe šŸ™‚
Volgende week vertel ik eindelijk wat ik daar in de Brico stond te doen. Dus zeker terug inchecken!

Liefs

0 gedachten over “Veilig rijden in de sneeuw

  1. je weet wel wie schreef:

    Wat een wijsheid, en geloof mij, al vraag je het elke x weer. Persoonlijk vind ik het juist leuk om raad te kunnen geven aan mijn dochter ( in dit geval papa, ma die vindt da ook nie erg zene) ook al is het voor de zoveelste x. Maar zo heeft iedere bloglezer er wel wat aan. x mams

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.