Waar is Amy? – Paullina Simons

Dit boek heb ik ongeveer 2 maanden geleden gelezen. Net na mijn vorige blog denk ik. Het is een heel vreemd boek en alles in het boek en rond het boek liet mij met een dubbel gevoel achter. De aankoop alleen al. Ik heb het boek gevonden op een tweedehands verkoop van de bibliotheek. Op internet stond dat de boeken 1,25 euro zouden zijn. Maar wanneer ik er aan kwam bleek elk boek 2 euro te zijn. Hoewel dat nog steeds spotgoedkoop was leek het ineens extra duur en verplichte ik mijzelf om niet meer dan 3 boeken te kopen. De tweestrijd zat er in dat het ineens duur leek, ook al besefte ik dat het goedkoop bleef.

De korte samenvatting achteraan het boek leek veelbelovend. Maar hoe meer ik in het boek las hoe meer verbolgen ik werd tegenover de persoon die dat geschreven had. Er stonden namelijk dingen op die niet eens klopten. En hoewel ik kwaad was, bleef ik, vreemd genoeg deels blij want zonder die veelbelovende samenvatting zou ik dit spannende boek niet gekocht hebben.

Misschien is het nu even tijd om over de inhoud van het boek te praten. Het is misschien wel twee maanden geleden maar ik weet er nog alles van. Dit boek heeft mij een beetje achtervolgd. Tijdens het lezen werd ik zelfs ietwat depressief, en halverwege besloot ik bijna dat ik in de verkeerde studierichting zat. Ik volg namelijk orthopedagogie, in kortere en duidelijkere woorden, ik wordt opvoedster. Deel van mijn studie is dat ik leer om met iedereen mee te leven. Dat betekend niet met alles akkoord zijn, maar wel medeleven hebben. In dit boek is de moeder van Lily een depressieve vrouw die ook nog eens aan de alcohol blijkt te zitten. Ze is steeds maar met haar eigen problemen bezig en trekt haar niets aan van wie ze kwetst rondom haar. Vanuit mijn opleiding moet ik leren om deze vrouw niet de veroordelen. Maar eerlijk gezegd, lukt het niet zo goed om neutraal te blijven. Deze vrouw geeft mij de kriebels!

Heel het gezin van Lily is eigenlijk een modelgezin voor mijn studies, disfunctioneel zou ik het wel willen noemen. Maar toch zie je ook enkele lichtpunten tegen het einde van het boek. Die zal ik niet te veel in detail noemen, aangezien ik dit boek nog steeds zou aan raden. Het is nog steeds dat ene boek dat net iets dieper gaat dan de gewone romans. Een boek dat je aan het nadenken brengt is nooit een slecht idee. ‘Waar is Amy?’ gaat misschien wel over droevige zaken en het verhaal is vaak ietwat duister. Toch is het ook een verhaal van hoop en liefde.

Zoals ik al zei geeft dit boek mij op allerlei vlakken een dubbel gevoel. Ondanks dat ik al veel geschreven heb, vindt ik het toch moeilijk om een goede blog hierover neer te zetten. Mijn vrees is dat alles wat ik tot nu toe geschreven heb, hopeloos verwarrend is. Deze blog zal ik hierom afsluiten met iets dat voor mij makkelijker is: een korte samenvatting van het boek, die volgens mij wel waarheidsgetrouw is.

Lily Quin is een meisje die al enkele jaren samen woont met Amy, een vriendin waar ze naar op kijkt. Wanneer Amy verdwijnt is Lily echter niet meteen ongerust. Ze doet het allemaal maar af als iets dat vanzelf wel opgelost zal raken. Maar onbewust is ze er, steeds meer en meer, mee bezig. Haar winnend lotto ticket, goed voor miljoenen euro’s, laat ze zomaar aan de kant liggen. Ze wil namelijk dat Amy eerst terugkomt. Dit zegt ze natuurlijk niet luidop, en al zeker niet tegen inspecteur Spencer O’Malley, die ze overigens steeds beter leert kennen. Lily gaat langzaam aan achteruit op allerlei vlakken. En wanneer ze gedwongen wordt om het geld van de lotto op te nemen, is dat niet omdat ze haar zieke moeder in het buitenland te bezoeken. Lily zit in een levensbedreigende situatie, zonder het geld, zou ze nergens staan.

PS: read with caution; zorg dat je niet al in een depressieve stemming bent. Leg een leuk boek klaar voor erna of plan een leuke activiteit (shoppen).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.